Noutăți
Copiii învață să iubească Pădurile Brașovului în vacanța de vară, afară
Misiunea Regiei Pădurilor Kronstadt este de a avea grijă de Pădurile Brașovului, astfel încât de acestea să se bucure și generațiile viitoare. Acest lucru nu îl putem realiza doar prin intervenții silvice ci și prin sensibilizarea copiilor, astfel încât aceștia să conștientizeze rolul și importanța pădurii în viețile noastre. În acest sens, de-a lungul anilor, Regia Pădurilor Kronstadt s-a implicat în programe educative dedicate copiilor, care încurajează desfășurarea activităților, în totalitate, în aer liber, practicarea de jocuri și tematici în pădure.
Și în prezent, Regia Pădurilor Kronstadt este implicată în mai multe proiecte educative prin care copiii din Brașov pot învăța mai multe despre pădure sau despre natură, chiar în mijlocul ei.
Astfel, Regia Pădurilor Kronstadt a început o colaborare cu „Școala Liberă Waldorf Sophia”, a cărei elevi au vizitat pepiniera Noua, locul de unde începe totul, făcându-i pe cei mici să conștientizeze de cât timp – și efort – este nevoie pentru a ne putea bucura de beneficiile pe care ni le oferă pădurea. Cei mici au putut vedea „grădinița” în care arborii sunt crescuți pentru a forma pădurea de mâine. Apoi, elevii s-au bucurat de o plimbare prin pădure unde am descoperit împreună, sub formă de joc, minunata lume a pădurii.
De asemenea, împreună cu „Muzeul Pedagogic din Brașov”, Regia a identificat o locație în care se desfășoară programul „Vacanța de vară, afară”, ca spațiu alternativ de educație și cultură dedicat copiilor, toate activitățile din cadrul acestuia desfășurându-se în exclusivitate în natură.
Aici sunt organizate expoziții interactive temporare, cursuri de știință (astronomie, fizică, biologie, chimie, istorie) și artă (pictură, desen), lansări de carte, spectacole de teatru, sesiuni de formare pentru adulți, în special cadre didactice.
Experiențele avute în natură și în special în pădure, îi trezesc pe copii la viață, făcându-i să își folosească toate simțurile pe deplin, învățând, prin joacă, într-un mod recreativ despre natură și mediul înconjurător, constatând unul dintre cele mai uimitoare lucruri, acela că arborii comunică cu noi, cunoscut în știința despre pădure ca fenomen natural – SILVOTERAPIA.
Aceasta este o activitate care implică petrecerea timpului în pădure, oferind copiilor experiența dinamică a uniunii lor cu lumea înconjurătoare, arătându-le cum să se conecteze cu aceasta la un nivel profund, prin jocuri, exerciții fizice, plimbări și chiar meditație.
„Pentru a forma copiii care iubesc cu adevărat mediul înconjurător, trebuie să le oferim experiențe excepționale în natură, jocurile în cadrul acesteia hrănind înclinația lor de a privi lumea cu uimire, iar nouă, adulților, ne amintesc că aparținem acestui pământ și că suntem ACASĂ. Toate aceste activități aduc noutate în viața culturală și pedagogică a Brașovului prin temele abordate dar și prin mijloacele și metodele de prezentare a conceptelor abordate și conținutul interactiv”, susțin specialiștii Regiei Pădurilor Kronstadt.
***
Numărul mare de exemplare, cauza principală a conflictului om-urs
Fiecare animal
pe care îl avem în Fondul cinegetic nr. 18 – Timiș, administrat de Regia Pădurilor
Kronstadt este importat, de aceea recoltarea unui urs care devine o amenințare
pentru populație este ultima măsură de intervenție, pentru a ne asigura că
protejăm zonele locuite.
Fondul Cinegetic nr. 18 – Timiș,
administrat de Regia Pădurilor Kronstadt numără cel puțin 85 de exemplare de
urs. Numărul a fost stabilit în urma unor monitorizări continue, însă el este
chiar mai mare, pentru că nu s-au putut identifica toate ursoaicele cu pui.
Raportat la suprafața fondului forestier, în zonă ar trebui să existe 18 – 20
de exemplare de urs. Acesta este unul dintre punctele de plecare pentru
adevărate lupte pentru supremație în pădure, care fac, în final, ca masculii
dominanți pe un teritoriu, să îi alunge pe cei tineri, care astfel, riscă să
ajungă la marginea pădurii sau chiar în oraşe, pentru hrană. Aceiaşi masculi
ucid uneori puii, pentru ca femelele să redevină receptive la împerechere, iar
acesta este, de asemenea, un motiv pentru care ursoaicele cu pui pot fi
observate la marginea pădurii.
Regia Pădurilor Kronstadt, prin specialiştii săi, ia în mod constant măsuri
pentru a încerca să ţină urşii în pădure, alimentând punctele de hrană în zone
izolate de pădure sau la observatoare.
După cum se ştie, însă, ursul este un animal inteligent şi oportunist, iar dacă găseşte o sursă de hrană mai facilă şi mai gustoasă decât porumbul din pădure, o va prefera. Astfel, tomberoanele sau grădinile sunt pentru aceste animale adevărate „autoserviri”. Se întâmplă, de asemenea, ca și unii oameni care nu înțeleg foarte bine legile naturii să facă greșeala de a hrăni animalele. Iar acesta este încă un motiv pentru care animalele ajung în localităţi şi de aici până la conflict om-urs e cale scurtă, pentru că vorbim despre exemplare ce pot deveni agresive în orice moment.
**
Cele mai recente situaţii de
acest gen s-au petrecut la Predeal, acolo unde Regia Pădurilor Kronstadt a fost
nevoită să recolteze un urs care era monitorizat de mai mult timp şi care
devenise un pericol pentru zona locuită. Pentru acest exemplar, în 15 iunie s-a
obţinut derogarea de recoltare de la Ministerul Mediului (vezi foto 2), în baza
unui aviz emis de Agenţia pentru Protecţia Mediului, în data de 29 mai (vezi
foto 1).
Decizia a avut la bază mai multe sesizări scrise transmise de locuitori din Predeal, zeci de sesizări telefonice directe sau prin 112, precum și sesizări depuse de Poliţia Predeal şi Primăria Predeal.
Recoltarea ursului de 2-3 ani cu „guler” alb, care a devenit un pericol pentru zona locuită, s-a făcut pe 24 iunie, în baza unei autorizaţii de vânătoare şi în prezenţa Poliţiei Predeal. Animalul a fost împuşcat în momentul în care se pregătea să atace.
Din nefericire, „Guleratul” nu este singurul urs care crează probleme la Predeal. Sunt primite alerte în fiecare zi. Numai în noaptea de 28 spre 29 iunie au fost transmise cinci alerte de urs prin sistemul RO–ALERT.
Proiect de 1,2 milioane lei pentru cercetarea stării de sănătate a pădurilor administrate de Regia Kronstadt
Regia Publică Locală a Pădurilor „Kronstadt“, împreună cu Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură “Marin Drăcea” a prezentat vineri un nou proiect de management forestier, pentru cercetarea stării de sănătate a Pădurilor Brașovului și stabilirea cauzelor care duc la degradarea acesteia, care să ulterior să permită implementarea unui set de măsuri punctuale pentru prevenirea sau remedierea situațiilor constatate.
„Acest proiect își propune în principal identificarea resurselor forestiere în cadrul pădurilor administrat de RPLP Kronstadt. Proiectul a fost inițiat în primul rând pentru a identifica cu exactitate care sunt problemele și factorii care influențează negativ starea de sănătate a acestor păduri. În cadrul proiectului se va instala o rețea statistică de inventariere, formată din suprafețe de cercetare permanente (piețe, n.n), care sunt dispuse la nivelul întregului ocol silvic al regiei. Fiecare suprafață de studiu va avea de 1000 mp și va fi formată din două cercuri de 500 mp, în care se măsoară diferite caracteristici ale arborilor, precum diametrele, poziția lor, înălțimea coroanelor, prima ramură vie și înălțimea totală, precum și o serie de indicatori ai stării de sănătate, cum ar fi defolierea arborilor (procentul de lipsă a frunzișului din coroană, n.n). Sistemul va permite și identificarea altor factori vătămători, cum sunt insectele, sau ciupercile. În urma datelor obținute din aceste suprafețe de cercetare se vor stabili o serie de măsuri de optimizare a managementului forestier din aceste păduri. Măsurătorile se fac periodic, din cinci în cinci ani, tocmai pentru a stabili dinamica acestor arborete, iar anual se va reveni în anumite puncte“, a explicat Ștefan Leca, manager de proiect, cercetător în cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare în Silvicultură “Marin Drăcea”.
Prin acest proiect de cercetare, în Pădurile Brașovului, administrate de RPLP Kronstadt vor fi amplasate 450 de sondaje permanente, uniform distribuite în cuprinsul întregului fond forestier. Pentru fiecare sondaj se culeg date referitoare la elementele dendrometrice (înălțime, circumferință, clasa de calitate), precum și date referitoare la starea de sănătate ale arborilor (vătămări, grad de uscare, defolieri).
„Avem nevoie de aceste măsurători pentru că începând cu anul 2019 a fost observat în toată Europa un fenomen de uscare, în special la rășinoase, și încercăm să prevenim răspândirea fenomenului în arboretele noastre. Observații privind starea de sănătate a arboretelor nostre se fac anual, este una dintre sarcinile noastre, dar accesând acest proiect și în colaborare cu INCDS vom avea date mult mai exacte, vom merge mai în profunzimea fenomenului și vom afla mai precis cauzele. În general, pentru o zonă precum este Muntele Tâmpa, de exemplu, avem de a face cu uscarea pinului, care este cauzată de vârsta înaintată, grosimea superficială a stratului de pământ, cu un substrat calcaros ce drenează foarte repede apa, panta mare a terenului și temperaturile ridicate din ultimii ani. Studiul ne va ajuta să înțelegem mai bine ce se întâmplă și să putem lua măsuri la nivelul întregului fond forestier pe care-l administrăm, care are o suprafață de 14.616 hectare. În baza datelor pe care le vom colecta ne vom adapta lucrările pe care le facem, respectând legislația și normele în vigoare“, a explicat Dragoș Moldovanu, reprezentant RPLP Kronstadt, manager de proiect.
Activitățile desfășurate în cadrul proiectului sunt următoarele:
- Proiectarea rețelei sistematice de suprafețe permanente de cercetare în vederea inventarierii statistice a arboretelor administrate de RPLP Kronstadt RA
- Amplasarea rețelei sistematice de sondaje permanente, inventarierea statistică a arborilor din cadrul acestora, prelevarea de probe de creștere radială și evaluarea stării de sănătate a pădurilor.
- Stabilirea pricipalilor indicatori de caracterizare a stării pădurilor administrate de RPLP Kronstadt RA pe baza informațiilor obținute prin inventarieri și prelevări de probe de creștere radială în rețeaua statistică proiectată și amplasată în teren.
- .
În momentul de față, proeictul desfășurat de RPLP Kronstadt, pentru cercetarea stării de sănătate a pădurii se află în faza de amplasare a celor 450 de sondaje permanente, care constau în suprafețe de probă în care se inventariază toți arborii și se măsoară toate datele legate de aceștia.
„Cine se va plimba prin pădure va observa pe unii arbori niște cifre inscripţionate cu vopsea albă. Acei arbori vor rămâne acolo, nu sunt marcați în vederea tăierii, ci doar pentru cercetarea caracteristicilor, iar marcajele respective sunt doar pentru a ne putea desfășura acest proiect și a înțelege ce se întâmplă cu pădurea. Chiar facem apel la cei care observă aceste marcaje să nu încerce să le șteargă sau să le deterioreze, pentru a nu îngreuna activitățile din proiect. Un arbore destinat tăierii este marcat altfel, având la cioată, deasupra rădăcinii, o marcă, imprimată cu ciocanul de marcat, care are regimul sigiliului și un număr de ordine, la un metru înălțime“, a mai precizat reprezentantul R.P.L.P. Kronstadt R.A.
PARC DENDROLOGIC KRONSTADT
Joi, 27 februarie 2020, ora 15.00, la sediul regiei, din Braşov, str. Panselelor, nr. 23, bl.1, a avut loc prezentarea proiectului Parcului Dendrologic Kronstadt , fiind discutate atât aspecte referitoare la parc, cât și aspecte privind campania de completare a regenerării naturale ce se va desfăşura în fondul forestier administrat de regie.
Mulțumim tuturor celor prezenți la eveniment. În speranța că am reușit să răspundem la toate întrebările ridicate de-a lungul întâlnirii, vă asigurăm că, în măsura posibilităților, vom ține cont de propunerile dumneavoastră.